Bouwtechnische keuring

Ben je van plan een huis te kopen, verbouwen of verkopen? En betreft het een oud huis? Dan is het aan te raden om vooraf een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Waarom? Je moet er niet aan denken dat op het moment dat alles rond is, je er na een tijdje achter komt dat er houtworm in het hout zit. De kosten van een bouwtechnische keuring wegen niet op tegen de kosten van het bestrijden van een houtwormplaag en het opknappen van je huis.

Wat is een bouwtechnische keuring?

Bij een bouwtechnische keuring wordt door een professional gekeken naar de staat van het onderhoud en de bouwtechnische aspecten van een woning. Het doel is om gebreken te ontdekken. In het geval van houtworm wordt gelet op de aanwezigheid van houtworm in hout. Zit er houtworm in bijvoorbeeld de dakconstructie of in je vloer en in hoeverre is het hout aangetast? De beoordeling van de bouwtechnische keuring wordt vastgelegd in een bouwkundig rapport.

Waarom een bouwtechnische keuring?

Elk jaar storten er zo’n 15 tot 20 daken in als gevolg van zware belasting. Vaak was de dakconstructie al gebrekkig, wat de kans op instorting verhoogde. Aantasting door houtworm was meestal de oorzaak van de verminderde kwaliteit van de houten dakconstructie. Houtworm boort gaten in het hout, waardoor houten voorwerpen zwakker worden. Had je dit eerder geweten, dan was je bijvoorbeeld niet tot koop overgegaan of had je rekening kunnen houden met deze kosten.

Kan ik zelf zo’n keuring uitvoeren?

Je bent bouwtechnisch onderlegd en vindt dat jijzelf ook wel zo’n keuring kan uitvoeren in plaats van een expert in te schakelen. Natuurlijk kun je het hout zelf inspecteren, maar er is behoorlijke kennis en ervaring nodig om houtworm in een eerder stadium te ontdekken, dan wanneer er al gaatjes in het hout zitten. Dat wil je niet en onthoud daarom dat de kosten van een bouwtechnische keuring uiteindelijk lager zijn dan wanneer je te maken hebt met houtworm. Ook zal een eventuele rechter altijd om een onafhankelijk rapport vragen.

Houtworm aangetroffen?

Is er tijdens de bouwtechnische keuring houtworm geconstateerd? Dan is het te hopen dat het in een vroeg stadium ontdekt is, zodat het nog zin heeft om de houtworm te bestrijden. Schakel een professionele ongediertebestrijder in die naar aanleiding van de bouwtechnische keuring een behandeladvies geeft. Volg dit advies op. Het probleem negeren is onverstandig!