Houtworm in draagconstructie

Zie je gaatjes in jouw houten draagconstructie? Vind je boormeel op de grond onder je deze constructie en hoor je een knagend geluid uit het hout komen? Wees gewaarschuwd! De kans is groot dat er houtworm in het hout zit. Hoor je geen knagend geluid, maar zit jouw draagconstructie wel vol met gaatjes, dan kan er alsnog houtworm in het hout zitten. Alleen de boktor onder de houtworm maakt dit knagende geluid. Het boormeel wat je ziet liggen, zijn de restjes van de larven die zich een weg door het hout banen. Tijd voor actie, dit is een serieus probleem!

Hoe herken je houtworm?

De eerste stap is het herkennen van houtworm. Er zijn een aantal signalen die beteken dat je houtworm in je draagconstructie hebt. Het ongedierte moet direct bestreden worden, zodat de houtwormplaag zich niet uitbreidt. Houtworm in je draagconstructie zorgt voor gevaarlijke situaties namelijk. Is onderstaande het geval, dan is het van belang om zo snel mogelijk een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.

  • Zie je kleine gaatjes in het hout?
  • Vind jij boormeel op de grond?
  • Hoor je een knagend geluid?

Voorkom erger

Het lastige is dat houtworm vaak al een tijdje in het hout zit, voordat je het opmerkt. De eitjes worden door houtworm diep in het hout gelegd en er gaat dan een hele tijd overeen totdat de larven uitkomen, uitgroeien tot volwassen kever en uit het hout vliegen. Dat is vaak het moment dat jij houtworm begint op te merken. Helaas is het hout dan vaak al erg aangetast. Al die tijd hebben ze in jouw draagconstructie gezeten en allemaal boorgangen gecreëerd door zich te voeden met het hout. Wat moet je nu doen? Schakel zo snel mogelijk hulp in en zorg dat het hout niet verder aangetast wordt.

Professionele houtwormbestrijding

Een houten draagconstructie is lastig zelf te bestrijden als er houtworm in zit. Het beste is om direct een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Je wilt voorkomen dat jouw bestrijding niet helemaal slaagt en de houtworm kans krijgt om jouw draagconstructie verder aan te tasten. En vooral bij een draagconstructie moet je er snel bij zijn. Voor je het weet, is het hout zodanig aangetast dat het voor gevaarlijke situaties zorgt. Dit wil je niet! Daarbij, hoe langer je wacht, des te groter de kans is dat je de gehele constructie moet vervangen en dat is erg kostbaar.