Houtworm seizoen

Veelal komen de larven van de houtworm uit tussen april en oktober. Dit is dan ook het seizoen dat je last hebt van houtworm. De larven houden van de hogere temperaturen en luchtvochtigheid. Het probleem met houtworm echter is dat ze het hele jaar door leven. In die zin heeft houtworm dus niet zozeer een specifiek seizoen, zoals bijvoorbeeld wespen hebben. Je kunt op elk moment van het jaar last hebben van houtworm.

Actieve houtworm

De larven van de houtworm richten de schade aan in het hout. Aangezien ze het meest actief zijn gedurende de warmere maanden (april tot en met oktober) richten ze tijdens deze periode de meeste schade aan. Pas wanneer de larve volgroeid is tot een volwassen tor of kever, vliegt het hout etende insect uit het hout. Pas dan treffen wij de gaatjes aan in het hout.

Knagend geluid

Als er sprake is van de boktor is het heel goed mogelijk dat je de larven tijdens de warmere maanden hoort knagen, vooral als je ’s avonds buiten zit. Ze knagen zich een weg door het hout. Veel ongediertebestrijders bestrijden de larven in de zomermaanden, omdat men dan het ongedierte opmerkt. De boktor is helaas de enige soort onder de houtwormen die je kunt horen knagen. De rest van de houtwormen maken geen geluid.

Jarenlang actief

Het grootste probleem met houtworm is dat ze echt jarenlang in het hout kunnen zitten, zonder dat je er iets van merkt. De vraag is dus ook altijd: hoe lang zit de houtworm er al en hoeveel schade hebben de larven tot nu toe aangericht aan het hout? Sommige soorten eten het hout vanbinnen helemaal op, terwijl je aan de buitenkant nog niets ziet. Zodra houtworm dan plots wordt ontdekt, schrikt men nog weleens hoe erg het hout is aangetast.

Direct actie ondernemen

Het allerbeste is het voorkomen van houtworm. Dit doe je door het hout te behandelen met verf, was of een beits. Houd je van antieke meubels? Plaats de meubelstukken eerst een lange tijd in een vriescel voordat je de meubels in huis plaatst. Heb je last van het ongedierte? Schakel dan zo snel mogelijk een professionele ongediertebestrijder in voor een effectieve houtwormbestrijding.