Houtworm

Houtworm zijn larven van kevers die zich voeden met hout. De houtwormkever is donkerbruin van kleur en 2,5 tot 5 millimeter lang. De larve van de houtwormkever is echter witgeel van kleur en ongeveer 5 millimeter lang. Houtworm in hout herken je door de kleine, ronde gaatjes in het hout. Als er ook boormeel uit die gaatjes komt, heb je te maken met nog actieve houtworm. Voor het bestrijden van houtworm moet je weten of het om houtworm of boktor gaat. Boktor maakt in tegenstelling tot houtworm een knagend geluid wanneer ie zich door het hout beweegt.

Houtwormkever, knaagkever en huisbokter

Houtworm komt via kieren jouw hout binnen. Hier leggen ze vervolgens eitjes in de kern van het hout. Na verloop van tijd komen er larven uit deze eitjes. De larven banen zich al knagend een weg door het hout. De larven van de houtwormkever, knaagkever en huisbokter veroorzaken in Nederland de meeste overlast. Wanneer de larven volwassen kevers zijn geworden, vliegen zij weer uit het hout.

Schade door houtworm

Je kunt je voorstellen dat houtworm op deze manier veel schade toebrengt aan al jouw houten objecten in huis. Denk hierbij aan jouw houten meubels, maar heb je ook weleens gedacht aan jouw houten vloer en de houten draagconstructie van je huis? Houtworm zorgt dus ook nog eens voor gevaarlijke situaties. Ontdek daarom houtworm snel en onderneem actie.

Tips om houtworm te voorkomen

Veel constructies en meubels bestaan uit hout. Je kunt niet voorkomen om hout in je woning te hebben. Hier volgen wat tips, zodat je de kans op houtworm verkleint:

  • Behandel al het hout met een beschermende laag verf, beits of was, voordat je het in huis neemt.
  • Heb je al te maken met aangetast hout? Verwijder het uit je huis.
  • Heb je een nieuw meubelstuk? Controleer of het geen gaatjes heeft.

Houtworm bestrijden

Heb je toch te maken met houtworm? Schakel dan een professionele ongediertebestrijder in. Doe dit zo snel mogelijk om verdere schade te voorkomen. Houtworm kun je laten bestrijden met kou, warme en door middel van een chemische bestrijding. Een professional bepaalt de beste bestrijdingsmethode.