Geluid van houtworm

Hoor jij steeds vaker een knagend geluid? Dan duidt dit mogelijk op de aanwezigheid van houtworm in je hout. Houtworm is een verzamelnaam voor verschillende torren en kevers die in hout leven. Het is goed om te weten dat de houtworm niet zelf het geluid maakt, maar dat dit de larven zijn van de houtworm. Onder de houtwormen is de boktor de enige die geluid maakt tijdens het knagen. Zodra jij daadwerkelijk geluid hoort, houdt dit in dat er actieve larven in het hout zitten. Ze banen zich een weg door het hout.

Boktor maakt een opvallend geluid

Het is bijna onmogelijk om het geluid van een boktor niet te horen. Het is een geluid wat je niet in het dagelijkse leven hoort. De larven van de boktor kunnen jarenlang in het hout zitten, voordat je daadwerkelijk schade aan de buitenkant van het hout ziet. De boktor is de enige soort houtworm die je hoort knagen. In het geval van boktor is de kans groter dat je er op tijd bij bent, zodat het hout nog niet volledig is aangetast.

Geluid beter hoorbaar tijdens de zomer

In de zomer hoor je vaker het geluid van de larven van de boktor dan in de wintermaanden. Dit komt omdat de larven actiever zijn in de zomer vanwege hogere temperaturen en een ideale luchtvochtigheid voor dit ongedierte. Het is prettig dat de larven geluid maken, want zo merk je het ongedierte tenminste op.

Hoor je geluid? Kom in actie

Je dient direct in actie te komen als je het geluid van de larven hoort. Hopelijk is de schade nog beperkt en hoeft het hout niet vervangen te worden. Het punt bij geluid is dat je zeker weet dat de beestjes actief zijn. Ze eten het hout dus op. De kwaliteit van het hout gaat heel snel achteruit en je kan je zorgen gaan maken over de veiligheid. Schakel een professionele ongediertebestrijder in om boktor te bestrijden.