Grote houtwormkever

De grote houtwormkever wordt ook wel bonte knaagkever genoemd. De kever zelf heeft een donkerbruin schild met lichtbruine vlekken. Een volwassen houtwormkever is tussen de 6 en 8 millimeter lang. De eitjes van de grote houtwormkever zijn wit en bijna niet te zien met het blote oog, ze zijn namelijk maar 0,6 millimeter. Als de eitjes uitkomen, zijn de larven witgeel van kleur en worden ongeveer 11 millimeter lang.

Leefomgeving van de grote houtwormkever

Je ziet vooral de grote houtwormkever in eikenhout. Veel oude en historische panden hebben last van deze soort houtworm. De bonte knaagkever kiest het liefst voor vochtig, schimmelachtig eikenhout. Je merkt bij deze houtworm niets aan de buitenkant van het hout, terwijl de binnenkant volledig opgegeten wordt door dit ongedierte. Het hout verliest sterkte en gevaarlijke situaties zijn het gevolg.

De verblijfsduur van de grote houtwormkever in het hout

De grote houtwormkever zit soms wel 2 tot 12 jaar lang in het hout, zonder dat wij er iets van merken. Dat zorgt voor gigantische schade aan het hout. In sommige gevallen is het zelfs zo erg dat het hout het op een gegeven moment begeeft. Het heeft geen kracht meer, omdat de binnenkant volledig hol is.

Voorkom de grote houtwormkever

In oude panden is er vaak een probleem met vocht. En vocht trekt de grote houtwormkever aan. Verminder het vochtprobleem en repareer lekkages direct. Dit kost uiteraard geld, maar wanneer de grote houtwormkever constructiebalken aantast, kost het veel meer geld om deze balken te vervangen. Daarnaast is de kans groot dat ze van de ene balk naar de andere balk gaan. Het is ook verstandig om uit voorzorg de balken te behandelen tegen de grote houtwormkever.

Bestrijding van de grote houtwormkever

Schakel de hulp in van een professionele ongediertebestrijder als je last hebt van de grote houtwormkever. Wacht niet en neem direct contact op. Hoe langer je wacht, hoe meer schade de houtworm aanricht en hoe groter het probleem wordt. En denk ook aan je eigen veiligheid. De balken bieden geen veiligheid meer wanneer ze vanbinnen opgegeten zijn door de grote houtwormkever.