Houtworm herkennen

Merk jij gaatjes op in hout in jouw huis? Dit kan houtworm betekenen, een serieus probleem. Er zijn een aantal soorten houtworm actief in Nederland. De naam houtworm is een verzamelnaam voor larven van kevers en torren. De larven van de kevers en torren brengen de meeste schade aan in het hout. Het probleem bij houtworm is dat de beestjes al jarenlang actief zijn in het hout voordat jij ze misschien een keer opmerkt. Hoe herken je houtworm?

Gaatjes in het hout

Gaatjes in het hout geeft de aanwezigheid van houtworm weer. De larven van de kevers en torren maken verschillende gaatjes. Aan de gaatjes herken je welke soort in jouw huis zit. Bij de houtwormkever gaat het om gaatjes van een millimeter. Heb je te maken met larven van boktorren, dan zijn de gaatjes al snel meerdere millimeters groot. Laat een professionele ongediertebestrijder naar de gaatjes in jouw hout kijken.

Houtworm, actief of niet actief?

Naast de vorm van de gaatjes, kan je ook herkennen of de houtworm nog wel of niet meer actief is in het hout. De gaatjes dienen voor het in- en uitvliegen van de houtworm. Het is mogelijk dat jij gaatjes ontdekt, maar dat de houtworm al niet meer actief is in het hout. Hoe kun je dit achterhalen?

  • Leg donker papier in de buurt van de gaatjes.
  • Controleer na een aantal dagen of er boormeel op het papier ligt.
  • Ligt er geen boormeel? Dan hebben de houtwormen het hout waarschijnlijk verlaten.

Bepaald hout trekt houtworm aan

Tot slot kun je houtworm herkennen door te achterhalen in welk type hout de houtworm zit. Hieronder een opsomming van soorten houtwormen en het type hout waar ze voor kiezen:

  • Boktor: kiest voor nat hout en droog hout.
  • Gewone houtwormkever: kiest voor kurkdroog, onbehandeld hout.
  • Grote houtwormkever: kiest voor hardhout en het liefst voorzien van schimmels.
  • Spinthoutkever: kiest voor droog hout, het liefst eiken, noten en essen houtsoorten.