Houtworm in hout

In hout kunnen larven zitten van houtworm. Dit ongedierte staat bekend om het schade toebrengen aan hout. Het is belangrijk om te herkennen wanneer er mogelijk houtworm in je hout zit. Daarnaast moet je weten hoe je van houtworm af komt en hoe je houtworm in de toekomst voorkomt.

Actieve houtworm

Veelal wordt aanwezigheid van houtworm geconstateerd doordat er kleine gaatjes in het hout zichtbaar zijn. Het probleem met houtworm is dat het ongedierte jarenlang actief kan zijn in het hout zonder dat je het door hebt. De vraag is dan ook altijd: hoeveel schade heeft het ongedierte toegebracht aan het hout?

Tips om houtworm te herkennen

  • Merk jij kleine gaatjes op in het hout? Dit zijn de in- en uitvliegopeningen van de houtworm.
  • Hoor jij ’s avonds een knagend geluid uit het hout? Dit komt van de actieve houtworm die aan het knagen is.
  • Tref jij boormeel aan op de grond of op het hout? Dit is het gevolg van houtworm die aan jouw hout zit te vreten.
  • Als je op het hout klopt, klinkt het dan hol? Dit is het resultaat van alle boorgangen van houtworm in je hout.

Heb je bovenstaande vragen beantwoord met ‘ja’? Dan zit er houtworm in het hout en is het tijd voor actie!

Bestrijden van houtworm in hout

Het niet bestrijden van houtworm veroorzaakt een groter probleem. Het hout verliest zijn kracht en houtworm krijgt de kans om te verspreiden naar andere houten objecten in huis. Bedenk dat wanneer houtworm in bijvoorbeeld jouw dragende balkconstructie zit, het op een gegeven moment echt niet veilig meer is. Neem zo snel mogelijk contact op met een professionele ongediertebestrijder om een effectieve houtwormbestrijding uit te laten voeren.

Houtworm in de toekomst voorkomen

Om houtworm in de toekomst te voorkomen, dien je geen meubels in huis te halen waar houtworm in zit. Veel mensen kiezen voor antieke meubels. De kans dat hier houtworm in zit, is aanwezig. Het beste is om de meubels preventief te behandelen. Dit doe je bijvoorbeeld door het meubelstuk een aantal weken in een vriescel te plaatsen. De eitjes en larven overleven deze kou niet. Behandel het houtwerk daarna met een lak, olie of beits. Houtworm houdt hier niet van.