Houtworm of boktor?

Houtworm en boktor worden vaak door elkaar gehaald. Het is vrij simpel. Houtworm is een verzamelnaam voor ongedierte dat schade aanbrengt aan hout. De boktor valt dus onder de houtwormen. Als men spreekt over houtworm, kan het dus gaan om de boktor, de spinthoutkever, de grote houtwormkever of de gewone houtwormkever. Probeer altijd te achterhalen welk soort houtworm je in het hout hebt zitten. Elk type houtworm heeft een andere specifieke bestrijding nodig.

Boktor is een soort houtworm

De boktor valt onder de houtwormsoorten die in hout leven. In Nederland hebben we het vaakste last van de larven van de boktor. De larven vreten gangen en gaten in het hout. Dit kan een houten meubelstuk zijn, maar het kan ook gaan om houten draagconstructies. Zodra er boktor geconstateerd wordt in houten constructies is er sprake van een groot probleem. De veiligheid van de bouwconstructie loopt dan enorm gevaar.

De larven van de boktor

Een andere misvatting over houtworm is dat niet de tor of de kever schade toebrengt, maar de larven van de tor of kever. In het geval van de boktor is dus de larve van de boktor de boosdoener. De boktor legt de eitjes in het hout. Na een tijdje wordt het een larve en de larve baant zich al knagend een weg door het hout. Het gevaar met dit ongedierte is dat de larven jarenlang schade aan het hout kunnen toebrengen zonder dat wij er iets van merken.

Houtwormen moet je bestrijden

Heb je last van houtworm in hout, zoals boktor, kom in actie! Kleine meubelstukken kun je zelf behandelen. De larven van boktor houden niet van kou. Plaats het desbetreffende meubelstuk in een vriescel voor 2 weken. De larven overleven dit niet. Gaat het echter om complete balken of ander groot materiaal? Schakel dan een professionele ongediertebestrijder in. Wacht je langer? Dan wordt het probleem groter, de situatie er niet veiliger op en uiteindelijk kost het meer geld om houten constructies te vervangen dan direct een professional in te schakelen.