Houtworm voorkomen

Houtworm wil je niet aantreffen in hout. Kun je houtworm voorkomen? Ja, houtworm is te voorkomen! Het probleem met dit ongedierte is niet de houtworm zelf het hout aantast, maar ze eitjes leggen diep in het hout. Vervolgens ontstaat er een larve en pas wanneer de larve volwassen is, vliegt het insect uit het hout. Dit kan jaren duren.

Voorkomen beter dan genezen

Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van methodes om de larven en de eitjes van houtworm te bestrijden. Maar helaas komt het nog vaak genoeg voor dat het hout al zover is aangetast, dat het niet meer te redden is. Er zit dan niets anders op dan het hout vervangen. Dit houdt in nieuwe meubels of zelfs soms een hele nieuwe draagconstructie in je huis. Hieronder leggen we een aantal opties uit zodat je houtworm voorkomt.

Houtworm houdt niet van behandeld hout

Houtworm kiest het liefst voor onbehandeld hout. Dit houdt in hout waar geen verf, vernis, lak, boenwas of beits op aangebracht is. Je kunt er dus vrij simpel voor zorgen dat houtworm niet kiest voor jouw hout door het hout juist wel te behandelen. Voordat je het hout verwerkt in je huis, behandel je het hout met gewenste product. Je slaat twee vliegen in een klap, want je geeft het hout direct een beschermlaag, zodat het niet snel verrot.

Hout voor gebruik preventief behandelen

Als je eens in je leven te maken hebt gehad met houtworm, dan weet je hoe erg dat is en je dat absoluut niet nog een keer wilt meemaken. Het is mogelijk om je hout preventief te laten behandelen door professionele ongediertebestrijders. Professionals krijgen deze vraag geregeld, met name wanneer het om grote objecten of een gehele constructie bedraagt. Een ervaren houtwormbestrijder zorgt er dan voor dat het hout wordt behandeld met een speciaal middel waardoor ze jouw hout voorbijgaan.