Tips tegen houtworm

Je wilt absoluut houtworm in je hout voorkomen. Hieronder enkele tips hoe je houtworm in je hout voorkomt, hoe je houtworm ontdekt en hoe je van houtworm af komt als je er eenmaal last van hebt. Wil je zeker van de houtworm af, schakel dan een professionele ongediertebestrijder in.

Plaats een aantal eikels in de omgeving van de houtworm

Heb je het vermoeden dat je houtworm in je omgeving hebt? Dan kun je dit testen door middel van eikels. Houtworm komt op de geur van eikels af. Het is geen middel om houtworm in je hout te bestrijden, maar wel een truc om te achterhalen of er houtworm in je hout zit.

Smeer jouw hout in met petroleum of benzine

Om houtworm te voorkomen, is het slim om het hout in te smeren met petroleum of benzine. Hierdoor komt houtworm niet je hout in. Mocht het hout al aangetast zijn door houtworm en je weet niet zeker of het ongedierte nog daadwerkelijk actief is, dan is het ook goed om het hout hiervan te voorzien. Let wel, het zijn geen middelen om houtworm mee te bestrijden, maar zeker is dat houtworm hier niet van houdt.

Voorzie de gaten in het hout met een chemisch middel

Heb je al houtworm in je hout of wil je voorkomen dat het hout aangetast wordt door de larven? Dan is het ook een optie om het hout te injecteren met een chemisch middel, zoals bijvoorbeeld een mengsel van sterke alcohol met azijn. Gebruik een spuit om het mengsel in de gaten te spuiten. Ook dit werkt meer preventief dan dat je daadwerkelijk houtworm bestrijdt.

Voorzie het hout met een was, beits of lak

Om hout preventief te behandelen tegen houtworm is het verstandig om het hout te voorzien van een was, beits of lak. Houtwormen houden hier niet van, zij kiezen liever voor onbehandeld hout. Dit voorkomt dat de torren en kevers in het hout eitjes gaan leggen.

Voorkom vochtig hout

Zorg ervoor dat het hout droogt blijft. Er zijn namelijk veel torren en kevers die graag kiezen voor vochtig hout en het liefst waar al schimmelvorming op zit. Door eventuele lekkages direct te repareren, zorg je ervoor dat het hout niet gaat rotten en de kans is veel kleiner dat houtworm zich in jouw hout gaat vestigen.