Vraag en antwoord

Hieronder veel voorkomende vragen met betrekking tot houtworm.

Welke soorten houtworm zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten torren en kevers die onder houtworm vallen. De meest voorkomende in Nederland is de boktor en de gewone houtwormkever. Aan de hand van de gaatjes die de larven achter laten in het hout kunnen professionele ongediertebestrijders zien om welke soort houtworm het gaat.

Hoe kom ik erachter dat er houtworm in mijn hout zit?

  • Als je gaatjes in hout ziet, dan heb je mogelijk last van houtworm.
  • De larve van de boktor maakt een knagend geluid. Het is goed mogelijk dat je dit geluid in de zomer hoort.
  • Of je last hebt van actieve houtworm weet je als je boormeel bij het hout aantreft.

Wat is het verschil tussen houtwormen, larven, torren en kevers?

Deze termen worden door elkaar gebruikt en zorgen voor onduidelijkheid. Houtworm is een verzamelnaam voor alle kevers en torren die van hout houden. De larven komen uit de eitjes die in het hout gelegd worden door de kevers en torren. De larven zijn de beestjes die de schade aanrichten aan het hout.

Kan ik houtworm zelf bestrijden?

Het ligt aan de omvang van de houtwormplaag of je houtworm zelf kunt bestrijden of niet. Gaat het om een niet al te groot meubelstuk, dan kun je houtworm zelf bestrijden door het meubelstuk een aantal weken in een vriescel te plaatsen. Door de kou gaan de eitjes en larven dood. Zit de houtworm echter in de houten draagconstructie van je huis of schuur? Dan is het verstandig om een professionele ongediertebestrijder te vragen om de houtworm te bestrijden. Professionals stellen vast om welk soort houtworm het gaat en passen de juiste bestrijdingsmethode en -middelen toe.

Wanneer weet ik of het gaat om actieve houtworm in mijn hout?

Je kunt gemakkelijk controleren of je te maken hebt met actieve houtworm in je hout. De larve van de houtworm baant zich een weg door het hout en laat daarbij boormeel achter. Plaats een donker papier onder de gaatjes in het hout. Na een aantal dagen controleer je het papier. Zie je boormeel op het papier? Dan weet je zeker dat er actieve houtworm in je hout zit.

Is er een bepaald seizoen dat houtworm extra veel schade veroorzaken?

De larven van de houtworm zijn voornamelijk tijdens de zomermaanden actief. Ze houden van de warmere temperaturen en luchtvochtigheid. Wees dus extra alert tijdens deze maanden.