Wist je dat houtworm

Wist je dat houtworm een verzamelnaam is voor alle larven van torren en kevers die schade toebrengen aan hout?

Houtworm, larven, kevers en torren worden vaak door elkaar heen gebruikt. Dit zorgt voor onduidelijkheid. Het is echter vrij simpel:

  • Houtworm is een verzamelnaam en de kevers en torren behoren tot de familie van de houtworm.
  • De kevers en torren leggen eitjes in het hout, maar brengen zelf geen schade toe aan het hout.
  • De eitjes komen uit en er ontstaan larven. De larven zijn de boosdoeners die het hout aantasten wanneer zij zich een weg banen door het hout.

Wist je dat de boktor de enige soort houtworm is die geluid maakt?

Een probleem met houtworm is dat het vaak pas in een laat stadium wordt ontdekt. Dit komt omdat je de eitjes en larven in het hout niet ziet of hoort. Boktor is echter een uitzondering hierop. De larve van deze tor maakt een knagend geluid, terwijl het beestje zich een weg baant door het hout. Dit geluid moet je kunnen horen als boktor in het hout zit.

Wist je dat de gaatjes in je hout ontstaan, zodra volwassen larven uitvliegen?

De volwassen kevers en torren dringen via kieren het hout binnen. Ze leggen diep in het hout eitjes. De eitjes komen uit en de larven tasten het hout al knagend aan. Pas wanneer de larve is gegroeid tot een volwassen kever of tor vliegt de houtliefhebber uit het hout. Dat is het moment dat je de gaatjes in het hout aantreft.

Wist je dat houtwormen zich aangetrokken voelen tot eikels?

Houtwormen komen op eikels af. Het neerleggen van eikels is dan ook een manier om vast te stellen of er houtworm in je hout zit. Let op, het is geen manier om houtworm te bestrijden.

Wist je dat houtworm zoveel schade kan aanrichten, dat een houten constructie in elkaar zakt?

Soms zorgt houtworm voor zoveel aantasting aan hout, dat ze een complete houten constructie binnen no-time verzwakken en in elkaar kunnen laten zakken. Het hout ziet er aan de buitenkant nog prima uit, echter is het van de binnenkant helemaal opgegeten door de larven van de houtworm. Een erg gevaarlijke situatie dus.