De do’s en dont’s rondom houtworm bestrijden

Je zal het maar hebben: houtworm in de balken van je zolder, in de trap van je kelder of in de antieke meubels in je woonkamer. U kent vast wel de verhalen van woningen waarbij een plafond of en trap instort omdat er niet tijdig een aanpak tegen houtworm was. Over de aanpak, een goed middel, de risico’s, het bestrijden en verdelgen zijn een aantal feiten en fabels. Daarover leest u hieronder wat meer.

Wie openingen ziet in hout die geen punaisegaten kunnen zijn, is al vrij snel verzekerd van aantasting door houtwormen. Deze plaagdieren hebben een grote voorkeur voor loofhout en voor slecht geventileerde en vochtige plekken. Om houtwormen te herkennen kunt u ze in bepaalde gevallen signaleren door het boorgruis dat uit de gaatjes is gevallen. Hoewel ze zich bijna nooit laten horen of zien is de lengte doorgaans tussen de 6 en 10 millimeter. Ons favoriete artikel over het signaleren, aanpakken en bestrijden van houtwormen treft u hier: https://nl.wikihow.com/Houtworm-bestrijden

Wat kan ik zelf eigenlijk doen qua bestrijding van houtwormen in huis?

Helaas kunt u weinig doen wat écht ‘hout snijdt’ tegen deze insecten. Het insmeren met ammoniak of petroleum is meestal niet effectief, want dit bereikt alleen de bovenste millimeters van het oppervlak. Kleine houten voorwerpen kunnen een paar weken in de diepvries worden gelegd. Vermijd echter het heet laten worden van hout in uw oven, want de kans op brand ligt dan altijd op de loer.

Koop haardhout altijd als de houtschors eraf is, of doe dit meteen buitenshuis na aankoop. Nieuwe houten producten in uw woning kunt u het beste insmeren met beits, olie of lak. Blijf daarnaast alert nadat u ooit houtwormen in uw huis of bedrijf signaleerde.

De gif die particulieren mogen gebruiken is weliswaar gevaarlijk voor de gezondheid maar vaak te weinig effectief tegen een goede bestrijding van houtwormen. De vraag is dan of u een hele groep houtwormen wel écht volledig bestrijdt.

Houtworm bestrijden met behulp van een professionele ongediertebestrijder

Bij twijfels adviseren wij u om een risico inventarisatie te laten verrichten bij zaken als balken of andere dragende constructies. De schade voor uzelf en anderen of de woning zelf is anders niet te overzien. Een houtwormbestrijder start met een grondige analyse en op basis van zijn diagnose zal hij de juiste methode inzetten die passend is bij uw situatie. De pesticiden van houtwormbestrijding worden overigens steeds vriendelijker voor zowel het milieu als antiek hout.

Bestrijdingsmiddelen worden regelmatig onveilig gebruikt door particulieren. Daarom ligt het voor de hand om een gediplomeerde houtwormbestrijder in te schakelen, die precies weet wat hij doet. Dit zijn de drie gangbare bestrijdingsmethodes van de specialist:

  1. Houtwormen vergassen : de begassing van houtwormen bereikt zeer diep het binnenste van het hout. De expert beschouwt dit bestrijdingsmiddel als het meest effectief. Bij deze methode mag u nadien uw woning of bedrijf een aantal dagen niet betreden.
  2. Houtworm behandelen door middel van injecteren. Met een patroon van injectoren en een boor reikt vloeistof diep in het hout. Nadien kunnen de gaten dan worden dichtgemaakt met een houtvulmiddel.
  3. Oppervlaktebehandeling tot één centimeter. Dit kan alleen als er geen beits- of verflaag aanwezig is en de oppervlakte geheel vrij is van vuil, stof of aanslag.