Heteluchtmethode

De heteluchtmethode om houtworm te bestrijden is iets ingewikkelder dan een oppervlaktebehandeling. Bij de heteluchtmethode heb je diverse onderdelen nodig. Een verwarmingseenheid zorgt door middel van diverse slangen voor een verspreiding van warme vloeistof in het aangetaste hout. Deze methode zorgt voor een effectieve houtwormbestrijding. Er wordt namelijk ook gebruik gemaakt van warmtewisselaars.

Heteluchtmethode zelf uit te voeren?

Wil je houtworm zelf bestrijden door middel van de heteluchtmethode? Dat wordt absoluut afgeraden! Houtworm bestrijden met de heteluchtmethode is een specialistische klus. Hiervoor moet je over de juiste kennis, kunde en middelen beschikken. Je moet hier echt ervaring mee hebben om dit op een verantwoorde manier te voltooien. Heb je dit niet, dan leidt dit tot risicovolle situaties.

Bestrijding voorbereiden

Onderstaande stappen moeten uitgevoerd worden voordat de heteluchtmethode uitgevoerd kan worden:

  • Alle objecten die geen houtworm bevatten moeten uit de ruimte verwijderd worden.
  • Vaste objecten, die je niet kunt verplaatsen, moet je isoleren.
  • Zitten er gaten en kieren in de ruimte? Deze moeten extra afgedekt worden. Er mag namelijk geen warmte verloren gaan tijdens de behandeling.

Temperatuur en luchtvochtigheid

Door middel van sensoren wordt de temperatuur in de ruimte gemeten en verhoogd naar de gewenste temperatuur. De sensoren zorgen ook dat je het proces goed in de gaten kunt houden. Naast de temperatuur wordt ook de relatieve luchtvochtigheid gecontroleerd.

Eitjes en larven overleven hete lucht niet

De hoge temperatuur zorgt voor volledige uitdroging van de eiwitten in de beestjes. Hierdoor gaan de eitjes en larven dood. De behandeling duurt een uur. Doordat tijdens de behandeling ook de luchtvochtigheid wordt geregeld wordt jouw hout niet aangetast door de hoge temperatuur.