Houtworm bestrijden met kou of warmte

Wil je houtworm zelf bestrijden of houtworm laten bestrijden door een professionele ongediertebestrijder? Naast het toepassen van chemische bestrijdingsmiddelen is het ook een optie om houtworm te bestrijden met kou of warmte. Het volgende is dus mogelijk:

  • Houtworm bestrijden door bevriezing of;
  • Houtwormbestrijding door verhitting.

Om houtworm effectief te bestrijden, dienen zowel de eitjes als de larven van de houtworm dood te gaan. Deze zitten diep in het hout en dus moet de bestrijding tot in de kern doordingen. Beide methoden, houtworm bestrijden met kou of warmte, worden hieronder toegelicht.

Hout bevriezen

Door het aangetaste hout te bevriezen, bestrijd je de eitjes en larven van de houtworm. Je moet het houten voorwerp in plastic wikkelen en net zo lang in de vriezer leggen dat de kern van het voorwerp een temperatuur van ten minste -20 graden Celsius heeft bereikt. Gemiddeld duurt dit zo’n twee weken. Het probleem met de bestrijdingsmethode is dat kleine houten voorwerpen hiermee wel kunnen worden bestreden, maar grote houten voorwerpen of complete houten draagconstructies niet. Simpelweg omdat deze niet in een vriezer passen.

Hout verhitten

Het bestrijden van de eitjes en larven van de houtworm is ook mogelijk door het aangetaste hout te verhitten. Je legt het houten voorwerp in de oven totdat de kern 30 minuten lang 55 graden Celsius. Deze methode is echter niet zo effectief als de bevriezing en lang niet elk houten voorwerp is hiertegen bestand.

Vaste objecten

Heb jij houtworm aangetroffen in een vast object, dan bieden bovenstaande methoden niet de oplossing. In dit geval is het verstandig om contact op te nemen met een professionele ongediertebestrijder. Hiervan krijg je het beste advies om houtworm effectief te bestrijden.