Oppervlaktebehandeling

Een oppervlaktebehandeling is vrij eenvoudig uit te voeren door professionele ongediertebestrijders. Bij deze techniek wordt het aangetaste hout besproeid met een bestrijdingsmiddel. De besproeiing vindt plaats op korte afstand van het hout. Dit mag pas uitgevoerd worden als de juiste voorbereidingen zijn getroffen. Een oppervlaktebehandeling zorgt voor ten minste 10 jaar dat je hout vrij van houtworm blijft. Deze bestrijdingsmethode is niet geschikt om zelf uit te voeren.

Welke voorbereidingen moet je treffen voor een oppervlaktebehandeling?

Deze bestrijdingsmethode werkt alleen goed als de juiste voorbereidingen worden uitgevoerd. Onderstaande stappen kun jij uitvoeren, zodat de bestrijder direct aan de slag kan met de oppervlaktebehandeling:

  • Het hout mag geen verf, beits of lak bevatten. Zorg dus dat je het hout helemaal vrij maakt van deze middelen.
  • Het hout moet stofvrij zijn en er mag geen boormeel meer op zitten.
  • De gaatjes die gemaakt zijn in het hout moet je zover mogelijk uitkrabben met een straalborstel.

Blijf op afstand

Wanneer de ongediertebestrijder met de oppervlaktehandeling begint, blijf je beter uit de buurt. Wil je toch graag zien hoe het in zijn werk gaat? Draag dan absoluut een mondkapje en te allen tijde blijf op afstand! Professionals dragen niet voor niets beschermende kleding en een masker.

Na de behandeling

Soms moet de behandeling herhaald worden als het een dikke houten balk betreft. Dan is een behandeling niet voldoende. Verder moet je het behandelde hout minstens vier dagen met rust laten. Hierna kun je het hout weer voorzien van een laag. Het is ook beter om de omgeving waar het hout is behandeld een aantal dagen te vermijden.