Houtwormplaag

Houtworm nestelt zich graag in hout. Echter zijn het niet de houtwormen zelf, maar de larven van de torren en kevers waar het om gaat. De torren en kevers leggen eitjes in het hout en vervolgens richten de larven de schade aan. Het hebben van een houtwormplaag is een groot probleem. Houtworm tast het hout enorm aan. Hoe ga je om met een houtwormplaag?

Ontdek de houtwormplaag

Het grootste probleem bij het hebben van een houtwormplaag is dat je er vaak te laat achter komt. Het is namelijk vrij lastig om houtworm op te merken. De eitjes van de kevers en torren kunnen al in het hout zitten voordat jij iets aan het hout opmerkt. Wil jij houten meubels, een houten vloer of een dragende houtconstructie in huis, tuin of schuur, dan dien je het hout eerst te controleren op houtworm:

  • Waar komt het hout vandaan? Vraag de eigenaar naar het verleden van het hout.
  • Zitten er gaatjes in het hout? Wees dan alert. Doe donker papier onder de gaatjes en controleer het papier na een aantal dagen. Boormeel op het papier is een teken van aanwezige larven.
  • Klop op het hout. Hoor je een hol geluid? Dat is een slecht teken. Waarschijnlijk is het hout vanbinnen volledig hol en dus aangetast door houtworm.

Laat de houtwormplaag bestrijden

Heb jij twijfels of je te maken hebt met een houtwormplaag? Schakel een professionele ongediertebestrijder in. Wacht niet af, een houtwormplaag kan verschrikkelijke schade aanrichten. Professionals weten exact of je te maken hebt met een houtwormplaag en zorgen voor een effectieve houtwormbestrijding. Voor zover het kan, dien je meubels te verplaatsen naar buiten als je het idee hebt dat er houtworm in zitten. Zo voorkom je dat de houtwormplaag zich verspreidt naar andere houten voorwerpen in je huis.

Houtwormplaag voorkomen

Zorg ervoor dat je weet met welk hout je werkt in huis. Behandel het hout preventief met een bestrijdingsmiddel. Wil je niet een bestrijdingsmiddel toepassen? Zorg dan dat je het hout voorziet van een laklaag, was of beits. Houtwormsoorten kiezen liever voor onbewerkt hout.