Overlast door houtworm

De periode waarin een larve zich tot volwassen houtworm ontwikkelt, knaagt het gangen in het hout. Het is heel vervelend als dit gebeurt in jouw hout. Ze kiezen meubels, vloeren, maar ook houten draagconstructies. Deze draagconstructies zorgen voor jouw veiligheid. De vraag is dan ook: hoe veilig is jouw woning nog als de draagconstructie aangetast is door houtworm? Houtworm overlast is ontzettend vervelend en moet zo snel mogelijk bestreden worden.

Waarom moet je houtworm direct bestrijden?

Heel simpel: des te langer houtworm in hout zit, des te groter het probleem wordt. In de tijd dat houtworm in hout zit, tast het jouw hout enorm aan. Soms leidt dit tot onveilige situaties waarin een hele draagconstructie in elkaar zakt, omdat het hout vanbinnen volledig weggevreten is.

Houtworm overlast herkennen

Aan onderstaande signalen herken je overlast van houtworm in hout:

  • Kleine gaatjes in het hout: dit zijn de in- en uitvliegopeningen van houtworm.
  • Boormeel bij het hout: dit is het resultaat van het maken van boorgangen door houtworm.
  • Knagend geluid vanuit het hout: dit is afkomstig van knagende houtworm.

Kom zo snel mogelijk in actie als je houtworm overlast herkent en zorg dat de houtworm bestreden wordt.

Is de houtworm nog actief?

Vermoed je dat er houtworm in je hout zit, maar weet je niet zeker of de houtworm nog actief is? Voer dan onderstaande uit om daarachter te komen.

  • Leg donker papier onder het hout waarvan jij denkt dat er houtworm in zitten.
  • Controleer na een paar dagen het papier.
  • Ligt er boormeel op het papier? Dan heb jij je antwoord, er zit houtworm in je hout.

Tref jij geen boormeel aan? Dan is het mogelijk dat de houtworm al uit het hout is. Ga hier niet standaard vanuit. Het is mogelijk dat je papier niet verkeerd ligt of dat het boormeel bijvoorbeeld is weggewaaid. Om er zeker van te zijn, schakel je een professionele ongediertebestrijder in.

Hout preventief behandelen en voorkom houtworm overlast

Voordat je hout in je woning brengt, is het verstandig om het te behandelen tegen houtworm. Er zijn verschillende middelen te koop. Zo bieden bepaalde verfsoorten, wassoorten en beitsen weerstand tegen houtwormen. Het is verstandig om het hout hiermee te behandelen. Overlast van houtworm is iets wat je liever niet mee maakt.