Huismiddeltjes tegen houtworm

Moet je direct naar de winkel rennen als je gaatjes van houtworm aantreft in het hout? Of kun je ook eerst kijken of je thuis een middel hebt wat helpt tegen houtworm? Ja, dat kan! Als je echter een houtwormplaag hebt op een risicovolle plek, zoals een houten draagconstructie of vloer, dan ren je beter naar de telefoon om contact op te nemen met een professionele ongediertebestrijder.

Benzine tegen houtworm

Houtworm houdt niet van benzine, dus probeer dan het volgende uit. Heb jij geen benzine in huis, maar wel petroleum? Dat is ook goed! Wellicht moet je de behandeling een aantal keer herhalen:

  • Maak het hout stof-, vet- en boormeel vrij
  • Zorg dat eventuele verflagen verwijderd worden
  • Schraap de gaatjes goed weg met een staalborstel
  • Gebruik een oude spuit en vul de spuit met benzine
  • Spuit vervolgens in elk gaatje benzine net zo lang tot dat de benzine diep in het hout komt

Mix van sterke alcohol en azijn

Op eenzelfde manier als benzine kun je er ook voor kiezen om het hout te behandelen met sterke alcohol en azijn. Ook hierbij maak je het hout vooraf goed schoon. Volg verder dezelfde werkwijze, zoals hierboven beschreven en herhaal dit indien nodig een aantal keer.

Leg eikels in de buurt van het aangetaste hout

Weet jij niet zeker of er houtworm in het hout zit? Dan is het leggen van eikel in de buurt van het aangetaste hout een goede manier om erachter te komen of er actieve houtworm in zit. Plaats een schaal met eikels dichtbij het hout. Houtwormen komen vervolgens af op de eikels. Dit is dus niet echt een manier om houtworm te bestrijden, maar wel om houtworm te detecteren.

Aangetast hout in de vriezer

Heb jij te maken met houtworm in een relatief klein object? Kies er dan voor om het stuk te bevriezen. Wikkel het aangetaste hout in folie en leg het object in de vriezer voor twee weken. De larven en de eitjes van kevers en torren overleven -20 graden niet. Doordat je het object voor twee weken lang in een vriezer legt, trekt de kou ook goed door in het binnenste van het hout.

Schade enorm? Schakel een professional in

Bovenstaande huismiddeltjes kunnen succesvol zijn wanneer het gaat om een kleinschalig houtwormprobleem. Betreft het een groter oppervlak en heb je te maken met plaag van larven en eitjes? Dan hebben bovenstaande methodes geen zin. Het is niet daadkrachtig genoeg. Schakel in zo’n geval de hulp van een professional in.