Houtworm in de schuur

Houtworm in hout aantreffen is geen pretje. Je maakt je gelijk zorgen: in hoeverre is het hout aangetast? Waar zitten de houtwormen allemaal verspreid? Is het hout nog te redden? Ineens gaat er van alles door je hoofd. Tref jij houtworm in de schuur aan? Ga direct over op actie. Vaak bestaat de hele draagconstructie van een schuur uit hout. Als je hier niets aan doet, stort jouw schuur binnen de kortste keren in. En dan is het maar te hopen dat er niet iemand in de schuur was.

Zelf houtworm bestrijden of iemand inschakelen?

Het hangt van de situatie af of het noodzakelijk is om direct een professionele ongediertebestrijder in te schakelen of dat je eerst zelf het een en ander kunt proberen. Waar zit de houtworm en hoe groot is de houtwormplaag? Zit de houtworm in de schuur in de houten draagconstructie of enkel in jouw werkbank? Als dit laatste het geval is, kun je proberen zelf te bestrijden, maar zorg wel dat je de werkbank verplaatst, zodat de houtwormplaag zich niet verspreidt naar alsnog jouw draagconstructie. Als je houtworm in de dragende balken hebt zitten, dan moet je direct een professional laten komen om onveilige situaties te voorkomen.

Waarom moet je houtworm bestrijden in je schuur?

Hoezo kun je houtworm niet gewoon laten zitten in de schuur? Het is nota bene niet je directe leefomgeving? Dat klopt, maar toch moet je de houtworm bestrijden. De larven van de kevers en torren zijn ontzettende houtliefhebbers en kunnen zoveel schade aanrichten dat het hout uiteindelijk uit elkaar valt. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties. Daarnaast kan houtworm zich ook verspreiden naar je huis en in je meubels, vloeren of dragende balken daar gaan zitten.

Wat kost houtwormbestrijding?

Hoeveel de kosten bedragen voor een effectieve houtwormbestrijding hangt volledig van de situatie af. Gaat het om een enkel meubelstuk, dan vallen de kosten mee. Je kunt zelfs een houtwormbestrijdingsmiddel in de winkel kopen en het zelf proberen. Schakel je een bedrijf in? Dan zijn de kosten hoger, maar vergis je niet. Als jij niets doet of je probeert zelf te bestrijden, maar het lukt niet? Dan ben je meer geld kwijt. En je wilt zeker niet denken aan de kosten als je de houten constructie van bijvoorbeeld je schuur moet vervangen vanwege houtworm.