Houtworm in de vloer

Je hebt een prachtig parket of laminaat vloer gelegd en tot grote schrik tref je na een tijdje kleine gaatjes aan in de vloer, wat nu? Dit is heel vervelend! En dan is het ook nog behandeld hout, daar komt houtworm toch niet in voor? Helaas gaat het niet altijd op dat houtworm enkel kiest voor onbehandeld hout. Moet je nu de hele vloer openbreken? Wij leggen je hieronder de opties uit.

De nieuwe vloer

Op het moment dat jij de vloer kocht, was er nog niets te zien van het ongedierte. Heb jij houtworm ontdekt in je vloer? Neem dan contact op met de leverancier van het hout en vraag naar de garantievoorwaarden. Hoe dan ook moet de houtworm in je vloer bestreden worden. Je moet voorkomen dat de houtworm zich verder door je huis verspreidt.

Houtworm bestrijden

Indien je aangetaste houten vloer niet vanaf de onderkant te bereiken is en je wilt de volledige vloer behandelen, dan dien je de vloer goed te schuren. Je hele vloer moet ontdaan worden van was, beits, lak, verf of waarmee je vloer ook behandeld is. Daarna laat je de vloer behandelen met een middel om de houtworm te bestrijden.

Houtwormbestrijding met gel

Zit de vloer boven een kruipruimte? Dan kun je er vanaf de onderkant bij, dit is positief! Dan is het gebruik van een bestrijdingsgel een mogelijkheid. De gel moet in het hout aangebracht worden op de volgende manier:

  • Vanuit de kruipruimte boor je kleine gaatjes in de vloer, in elke plank een gaatje.
  • Via de gaatjes breng je de gel aan. De gel dringt zo het hout binnen en bestrijdt de eitjes en de larven van kevers en torren.
  • Je hoeft de vloer niet te schuren, want het middel dringt het hout binnen vanaf de onderkant.