Houtworm in huis

Ben jij eigenaar van een prachtig oud pand? Is er in jouw huis veel hout verwerkt? Dan kun je zenuwachtig worden bij het idee van houtworm. Heb je het vermoeden van houtworm, maar weet je niet zeker hoe je houtworm in huis herkent? Lees dan snel verder, want houtworm in je huis wil je voorkomen. Heb je last van houtworm in huis, schakel dan zo snel mogelijk een professionele ongediertebestrijder in om houtworm te bestrijden. Voor je het weet, is al het hout in je huis aangetast. Van meubels, tot vloeren en houten draagconstructies.

Houtworm herkennen

De houtwormen starten het probleem wanneer ze besluiten om in jouw hout eitjes te leggen. Tijdens deze fase merk jij nog niets. Het duurt een tijdje voordat de eitjes uitkomen en de larven daadwerkelijk knagen aan het hout. Dit is het moment dat jij iets kunt merken. Tot slot vliegen de larven uit als ze volwassen zijn en dat is het moment dat jij zeker de aanwezigheid van houtworm moet herkennen.

Kenmerken van actieve larven

Als jij houtworm in huis vermoedt, dien je onderstaande punten eens langs te lopen om te kijken of jij deze situatie herkent. Als dat het geval is, wordt het tijd om houtworm te laten bestrijden door een professional in te schakelen. Doe je dit niet, dan breidt de houtwormplaag zich alleen maar uit met ergere schades tot gevolg. Herken je:

  • Een knagend geluid uit het hout?
  • Boormeel op de grond?
  • Kleine gaatjes in het hout?

En tot slot: als je op het hout klopt, klinkt er dan een hol geluid? Dan weet je zeker dat de houtworm in huis jouw hout al behoorlijk heeft aangetast. Onderneem actie!

Kleine beestjes veroorzaken grote schade

Doordat de larven tijdenlang actief zijn in het hout voordat je er iets van merkt, veroorzaken deze kleine beetjes grote schade aan de houten voorwerpen bij jou thuis. Als je er op tijd bij bent, is het hout nog te redden Wanneer je hier echter te lang mee wacht, dan is de kans groot dat het houten meubelstuk of je houten vloer moet vervangen. Ook wil je voorkomen dat een constructie gaat verzakken en op een gegeven moment instort. Vind jij een huis zonder houten meubels, vloeren of balken geen optie? Zorg dan voor preventieve behandeling van het hout.

Preventieve behandeling

Kun jij je niet voorstellen om een huis te hebben zonder hout? Dan biedt een preventieve behandeling tegen houtworm de uitkomst. Er zijn tal van opties om het hout vooraf te behandelen, zodat jij geen slapeloze nachten hebt omtrent houtworm. En onthoud: houtworm voorkomen kost minder geld, dan wanneer blijkt dat het hout vervangen moet worden!