Houtworm in meubels

Houtworm kiest naast houten draagconstructies en houten vloeren ook graag voor meubelstukken van hout. Heel erg als dit net de antieke houten stoel is in jouw woonkamer. Wat moet je nu doen? Het voordeel van houtworm in meubels ten opzichte houtworm in dragende balken of houten vloeren is dat je meubels kunt verplaatsen en daarom makkelijker kunt bestrijden.

Houtworm in meubels bevriezen

Een manier om je meubelstuk te redden van de eitjes en larven van torren en kevers is bevriezing. Het meubelstuk plaats je in een vriescel. Doordat het ongedierte diep in het hout zit, moet je het in de vriezer plaatsen voor in ieder geval twee weken. Anders dringt de kou niet door in de kern van het hout. Bij een temperatuur van -20 graden Celsius gaan de eitjes en larven dood. Voordat je het meubelstuk in de vriezer plaatst, wikkel je het in folie.

Houtwormbestrijding met chemisch middel

Houtworm in meubels bestrijden met chemische middelen is een andere optie. Dit overleven de eitjes en larven van houtworm ook niet. Let wel op, het meubelstuk mag geen verf, was, beits, lak of andere laag bevatten. Dit is dus de eerste stap die je moet uitvoeren. Doe je dat niet? Dan werkt het bestrijdingsmiddel niet, want op behandeld hout dringt het chemische middel niet door tot in de kern van het hout.

Houtworm alleen in antieke meubels?

Veel mensen denken dat houtworm alleen in antieke meubels gaat zitten. Dit is echter niet het geval. Wel zien we dat antieke meubels vaker last hebben van houtworm vergeleken met nieuwe meubelstukken. Dit komt omdat antieke meubelstukken vaak gemaakt zijn van onbehandeld hout. En nieuwe meubels zijn meestal al voorzien van bepaalde laag ter bescherming van het hout. Houtworm houdt simpelweg niet behandeld hout.

Wat als het meubelstuk niet meer te redden is?

Hebben de larven zoveel schade aangericht dat het meubelstuk volledig is aangetast? Dan zit er helaas niets anders op dan het meubelstuk weg te doen. Dit doet waarschijnlijk pijn, maar als je dit niet doet, is de kans aanwezig dat de larven zich verplaatsen naar een ander houten object. Dit wil je uiteraard voorkomen!